Skip to main content

Onko palkat surkeita Espanjassa?

15 vastausta [Viimeisin]
Sesika
Käyttäjän Sesika kuva
Ei kirjautuneena
Liittynyt: 12.08.2007
Kirjoituksia: 9

Olen kuullut, että Espanjassa on monessa paikassa surkeat palkat. Onko tämä totta? Jos tämä on totta niin miten kaikki Espanjassa asuvat pystyvät maksamaan vuokransa, lapsiensa koulut, ruoat, puhelin laskut, vesi- ja sähkölaskut?

blues
Käyttäjän blues kuva
Ei kirjautuneena
Liittynyt: 12.07.2006
Kirjoituksia: 1862
Pitaa paikkansa

Pitaa paikkansa. Monella alalla espanjan palkkataso on huomattavan alhainen. Tasta johtuen moni tekee "kahta virkaa" eli paivan omassa hommassaan ja illan esim.tarjoilijana.

Vallankumouksia aloitetaan ja kapinoita kukistetaan!

Sesika
Käyttäjän Sesika kuva
Ei kirjautuneena
Liittynyt: 12.08.2007
Kirjoituksia: 9
Kiitoksia neuvoista

Varmaan otan sitten 2 eri työtä.

Vinski
Käyttäjän Vinski kuva
Ei kirjautuneena
Liittynyt: 04.03.2007
Kirjoituksia: 375
Onhan ne palkat matalampia,

Onhan ne palkat matalampia, mutta jossain määrin myös elinkustannukset on alemmat.

"Ennen juoksee vasikan kanssa kilpaa kuin hullun kanssa kinaa." -vaarini-

Old Chap
Käyttäjän Old Chap kuva
Ei kirjautuneena
Liittynyt: 13.07.2006
Kirjoituksia: 3089
Aivan niin

Suomalaisia ja Espanjan bruttopalkkoja ei tulisi rinnastaa, sillä elinkustanukset ja myös elämisen leppoisuus ja sen tuomat edut vaikuttavat lopputulokseen. Kunhan mukaudut niin myös sopeudut.

Arkista elämää Thaimaassa – BLOGI
http://thaimaansuomalainen.blogspot.com

bhajee
Käyttäjän bhajee kuva
Ei kirjautuneena
Liittynyt: 01.08.2006
Kirjoituksia: 2741
Olen joskus asiaa ihmetellyt

Olen joskus asiaa ihmetellyt minäkin.. meikäläisen näkökulmasta Espanja on melkoisen kallis maa (mutta minä vertaankin Saksaan). Onhan se ehkä kaikenkaikkiaan halvempi kuin Suomi.

N35u
Käyttäjän N35u kuva
Ei kirjautuneena
Liittynyt: 20.10.2006
Kirjoituksia: 450
=)

Kuten jo edellä mainittu palkat matalalampia, jossainmäärin myös elinkustannukset. Tuosta kahdesta eri työstä tuli mieleeni että se varmasti riippuu mikä on ykköstyösi, jos esim. työskentelet ravintolassa joka ei ole kovin iso (lue henk. kuntaa tuhottomasti) menet aamulla töihin sanotaan nyt vaikka klo 8 olet töissä siestan alkuun klo 14 pidät parin tunnin tauon ja palaat töihin klo 16 ja työskentelet ravintolan aukiolo-ajan loppuun asti joka saattaa venyä pitkällekin puolenyön, ja jos meinaa vielä toista työtä tehdä niin vuorokaudesta loppuu tunnit tai pitemmänpäälle ainakin voimat..

Mutta ala vaikuttaa mitä teet, jos oletkin töissä pankissa joka sulkee ovensa jo siestaan mennessä,( vaikka enhän minä tiedä, jatkavatko töitään vielä vaikka konttori ei auki olisikaan) niin onhan siinä sitten aikaa mennä paikkaamaan vaikka jotain tarjoilijaa joka haluaa vietää vapaa illan vaikka lastensa kanssa jota pääsee näkemään vain siestalla pikaisesti ja tietty vapaapäivinä..

Ihan vain ajattelemisen aihetta aiheuttaakseni kirjoittelin Smiling älkää lynkatko Laughing out loud Tuo oli sellaista teoreettista päättelyä...

Kertokaahan kokemuksia kerkiääkö tekemään oikeasti kahta työtä, ja mikä/mitkä sellainen/-set työ/t olisi?

Willi
Käyttäjän Willi kuva
Ei kirjautuneena
Liittynyt: 31.01.2007
Kirjoituksia: 934
Tuolla miehellä kun on

Tuolla miehellä kun on enemmän kokemusta olla töissä Espanjassa (onhan se ollut Espanjassa vasta 33 vuotta) niin kysäisin siltä. Nuorempana herra on tehnyt kahta työtä. Aamuisin työskenteli rakennusteline firmalle ja iltaisin oli baarissa töissä.

Aurinkorannikolla tietysti linja-auton kuljettajana saa ihan kivaa palkaa kun ajaa turisteille. Riippuen tietysti myös tuntimäärästä jota ajaa.

Mies ajatteli taas syksyllä alkaa tekemään kahta työtä samaan aikaan ja opiskelemaan siihen päälle. Mie kyllä siinä vähän toppuuttelin että kultaseni, millä ajalla ajattelit sitten nukkua jos siinä paikassa siun pitää olla 9 töissä, 16 koulussa ja 20 seuraavassa työpaikassa. Kotiin mies tulisi sitten aina 3-4 aikaan aamulla. Ehdotinkin että jos haluaa välttämättä tehdä töitä kahteen paikkaan samaan aikaan, niin ottaa toisen homman pelkästään viikonlopulle, kuten on nyt. Viikolla herra ajaa toisen firman kanssa.

Elä niin kuin tänään olisi viimeinen päiväsi

Raya
Käyttäjän Raya kuva
Ei kirjautuneena
Liittynyt: 30.12.2006
Kirjoituksia: 1438
Huono

Elinkustannusten nousu on minusta Espanjassa ollut nopeaa.
Vielä 2000-luvun alkumetreillä hinnat olivat toiset, ehkäpä palkat ovat nousseet, mutta eivät tarpeeksi.

Omaa työtäni tekemällä en pystyne itseäni ja perhettäni Espanjassa elättämään.
Alueella jossa haluaisin asua vuokrat ovat kalliimpia kuin nykyisessä talossani, eikä palkkani olisi puoltakaan suomalaisesta palkastani, ehkä kolmasosa.
Moni toteaa alani palkkojen olevan ylipäätään hyvässä jamassa Espanjassa, hyvä hyvä!
Mutta 1500 euroa kuussa josta 1000 euroa vuokraan on todella mitätön palkka.
Kahden pitkäaikaissairaan lapsen kanssa suinpäinen muutto olisi varma joukkoitsemurha.

L'usu ye 'l meyor maestru d'una llingua

fupu
Käyttäjän fupu kuva
Ei kirjautuneena
Liittynyt: 02.01.2007
Kirjoituksia: 45
Hinnat korkealla ja palkat alhaalla

Ainakaan Madridissa ei elämäntaso ole häävi niillä, jotka ovat juuri kotipesästä lentoon lähteneet. Esimerkkinä espanjalainen ystäväni ja kämppäkaverini: Hän on omasta mielestään onnellisessa asemassa, sillä hänen ei ole tarvinnut vakituisen työnsä lisäksi ottaa toista työtä. Hän tienaa software-ohjelmoijana vajaan tonnin kuussa. Etelä-Espanjassa tuo ehkä riittäisikin, mutta kun asuinpaikkana on Madrid, raha riittää hädin tuskin vuokraan ja ruokaan.

Kyseinen herra jakaa 550euron vuokransa puoliksi tyttöystävänsä kanssa. Kyllä he sitten koko rahalla nauttivatkin asunnosta, sillä eivät he missään käy rahanpuutteen takia. Me "köyhät" suomalaiset opiskelijat sen sijaan shoppailemme ja syömme ja juomme ulkosalla tuon tuosta. (Tosin ei opiskelu- vaan työtuloilla.)

Madridin hintataso on lähes Suomen tasolla, eroa ei kokonaisuudessa juuri huomaa, vaikkakin monet yksittäiset ruuat ja tavarat ovat edullisempia. Ja vuokrataso on Helsingin tasolla. Eli yhteenvetona: Surkea on palkkataso suomalaisen näkökulmasta ottaen vielä huomioon sen, että ylityöstä ei yleensä makseta ja työpäivät ovat pidempiä kuin Suomessa.

Vielä siitä ystävästä: Huomautin hänelle hänen kiinnostuttua Suomesta kertomamme perusteella, että hänen lähtöpalkkansa kyseisessä työssä ja sillä taustakoulutuksella olisi noin 2000e. Siis lähtöpalkka. Saatamme saada ainakin yhden espanjalaisen siirtotyöläisen Suomenmaalle lähiaikoina Eye-wink

annaleena
Käyttäjän annaleena kuva
Ei kirjautuneena
Liittynyt: 21.10.2006
Kirjoituksia: 109
Terveisiä täältä toisesta kalliista kaupungista!

Barcelonassa tilanne on aikalailla Madridin kaltainen, espanjalaisittain hyvällä keskipalkalla (n. 1500€ nettona) ei vielä juurikaan tahdo pystyä vuokraamaan edes omaa yksiötä, sillä niiden hinnat ovat alkaen 600-700€/kk + vesi & sähköt. Ja oman asunnon ostamisen saa siirtää kauas tulevaisuuteen...

Palkat ovat huonot (puolet tai kolmasosa Suomen palkoista), mutta ainakin esimerkiksi myytävien asuntojen osalta hintataso jo korkeampi kuin Helsingin vastaavan kokoisten. Sen vuoksi täällä esim. pikkuinen ikkunaton huone kimppakämpässä saattaa olla vuokrattuna 300€/kk.

Minunkin mielestäni ruoka noin yleisesti on aika lailla Suomen tasolla supermarketeissa, mutta alkoholi, tupakka ja ulkona syöminen paljon halvempaa...

Vuokrien uskomattomasta noususta esimerkkinä meidän oma asunto; asunto on vuokrattu parisenkymmentä vuotta sitten jatkuvalla vuokrasopimuksella, jota ei kovin helpolla voi purkaa & jossa vuokraa ei saa nostaa indeksikorotusta enempää, poikaystäväni sukuun. Meidän vuokra tuosta 3 makuuhuoneen kämpästä on 250€ + muut kulut kuussa. Nykyisiltä markkinoilta vuokrattuna sen arvo olisi yli tuhannen euroa. Meidän asumiskustannuksilla palkat ovat oikealla tasolla, elikkä pärjätään siinä hyvin, kun ollaan kaksi työssäkäyvää.

Kaipa minun kirjoituksena yhteenvetona voisi sanoa, että palkat ovat edelleen siellä 20 vuoden takaisella hintatasolla! Eye-wink

bhajee
Käyttäjän bhajee kuva
Ei kirjautuneena
Liittynyt: 01.08.2006
Kirjoituksia: 2741
Täältä:

Täältä: http://www.ubs.com/1/e/ubs_ch/wealth_mgmt_ch/research.html löytyy UBS:n tekemä varsin laaja tutkimus palkoista, hintasoista jne. eri maissa (tai itse asiassa eri kaupungeissa - Espanjasta on mukana Barcelona ja Madrid). Linkki PDF-dokumenttiin sivun alareunassa silmälasien alla.. "Prices and Earnings, 2006 issue"

Pari otetta: (netto)palkkaindeksi Helsingissä 89,1, Barcelonassa 66,6, Madrid 64,3 (nämä indeksit on suhteytettu siten, että New York = 100).

Hintataso Espanjassa on jonkin verran alempi, joten vuosipalkan ostovoiman indeksi ei näytä niin huonolta... Barcelona: 78,0, Madrid 75,2, Helsinki 78,4.

Tutkimuksessa on vielä tusinoittain muita vertailutaulukkoja.. en ota kantaa niiden paikkansapitävyyteen, uskon vain tilastoihin jotka olen itse väärentänyt.. Eye-wink

Bolichera
Käyttäjän Bolichera kuva
Ei kirjautuneena
Liittynyt: 31.08.2007
Kirjoituksia: 85
Onhan nuo palkat surkeita!

Tässä eräs palkkaesimerkki syyskuulta 2007; töitä 6 päivää viikossa klo 10.00 - 19.00 välisenä aikana eli yhteensä 54 tunnin työviikko kuukausipalkan ollessa 700 euroa käteen. Eipä paljon houkutellut ystävääni ottamaan vastaan tätä työtä, missä oli vielä kaiken lisäksi kielitaitovaatimukset (vähintään 3 kieltä).

Elä tuolla sitten...

Surullista, mutta totta!

Halia Biru
Käyttäjän Halia Biru kuva
Ei kirjautuneena
Liittynyt: 28.07.2007
Kirjoituksia: 321
No en ennää ihimettele

miksi se Rivieran marketin komia vartia oli aina töissä. Kävit millon tahansa kaupassa, niin eiköhän tämä kaveri ollu siellä vartiointi hommissa. Ammusta iltaan maanantaista lauantaihin !

Olihan siinä silmän iloa joka kauppa reissu.

Old Chap
Käyttäjän Old Chap kuva
Ei kirjautuneena
Liittynyt: 13.07.2006
Kirjoituksia: 3089
Moni tekee vielä töitä

Moni tekee vielä elatuksekseen töitä Espanjassa, kun ei ole sitä-tätä-tota tukea helposti saatavissa. Eikä tule sitten aikakaan pitkäksi, jolloin ei myöskään ehditä kysellä niin monia ilmaispalveluja päivien piristeeksi.

Kalle Isokallio kirjoitti juuri mainiosti Iltalehdessä:

"Suomessa ilmaiseksi kutsutaan sitä, minkä muut maksavat. Niinpä maan tavaksi on muodostunut, että mitä erilaisempia palveluita ja etuisuuksia vaaditaan "ilmaisiksi".

Nolompaa varmaan olisikin vaatia selkokielellä, että haluan muiden maksavan minulle annettavat palvelut ja tavarat. Kun ei ihan kehdata kaivaa rahoja naapurin taskusta, niin vaaditaan valtiota maksamaan. Eli vaaditaan ensin valtiota käymään naapurin taskulla ja maksamaan sitten niillä rahoilla ne minun vaatimani "ilmaiset" palvelut. Kolkuttavaa omaatuntoa varmaan hieman helpottaa, jos voi vaatia "ilmaisuutta" jollekin isommalle joukolle kuin vain itselleen."

Ja taas saa minuakin mätkiä päähän, kun jaksan olla samaa mieltä.

Arkista elämää Thaimaassa – BLOGI
http://thaimaansuomalainen.blogspot.com

Raya
Käyttäjän Raya kuva
Ei kirjautuneena
Liittynyt: 30.12.2006
Kirjoituksia: 1438
Kysymys

Old Chap kirjoitti:
vaatimani "ilmaiset" palvelut.

Mitä ovat "ilmaiset" palvelut?
Minä en sellaisia ole vielä missään tavannut, voisitko opastaa minut sellaisten äärelle, porffa.

L'usu ye 'l meyor maestru d'una llingua