Skip to main content

espanjan palkat

29 vastausta [Viimeisin]
santiago
Käyttäjän santiago kuva
Kirjautuneena
Liittynyt: 14.11.2007
Kirjoituksia: 3741

Lähde Comando actualidad keskiviikkona 4.2.2010. Tuli hyvin mielenkiintoinen ohjelma. Aiheena mileuristat eli tonnin kuussa ansaitsevat espanjalaiset. Ja vaikka mulla on aika hyvä käsitys täkäläisista liksoista niin taas selkäpiitä kylmäsi kun palkat lyötiin pöytään. Madridissakin finanssikortteleissa tonni ja vähän päälle on ihan yleinen palkka. Extremadurassa liksat on siinä 700-1000€/kk, jälkimmäinen jo kuulemma ihan kova liksa.Ja ettei tästä tule liian pitkää sepustusta niin , ei minun vaan ohjelman tekijöiden, päätelmä on että kuusi työntekijää kymmenestä on Espanjassa mileurista. Bussikuskit kertoivat liksakseen 1200-1300/kk, autokuski 1100€/kk , tarjoilijat 800-1000€/kk, pikkupomot kunnantoimistossa 2200€/kk ja tätä rataa.
Ohjelma taitaa olla katsottavissa netistä TVE 1 :n sivuilta.

Aiheen video: 
mille
Käyttäjän mille kuva
Ei kirjautuneena
Liittynyt: 27.07.2006
Kirjoituksia: 717
Hyvä Santiago!

Kertomasi palkat ovat faktaa. Niillä pärjäillään täällä koska vaihtoehdot ovat vähissä ja toisaalta verotkin ovat huokeammat kuin Suomessa.

Lumenluoja
Käyttäjän Lumenluoja kuva
Ei kirjautuneena
Liittynyt: 22.02.2010
Kirjoituksia: 1541
Pärjättävä on

Kun funtsii, että 2200E/kk ansaitseva maksaa Espanjassa noin 10% veroja, niin kännyyn jää pari tonnia. Suomessa jos tienaat 3000€/kk, niin käteen jää sellaiset 2200€. Tästä sitten maksellaan tuplahintaiset autot, kesä- ja talvivarusteet, tuplahintaiset talot, 30% kalliimpi sapuska (joa ei nyt ole kovin iso meno keskiverto taloudessa jos ei pelkkiä eineksiä syö), alle kouluikäisten päivähoidosta 233€/kk jne, niin aikalailla menee siihen, että puhtaasti rahalla ajatellen Espanjassa työntekijän palkka laskee euroissa, mutta huomattavasti vähemmän todellisessa ostovoimassa. JOS pystyy tekemään töitä Suomeen tai suomalaisille (lue: Länsi-Eurooppaan Ranskasta ylöspäin) niin homma kanattaa jo taloudelleisestikin ja ilmasto- ja kulttuuriplussat tulevat siihen päälle.

Ja tämä ero on kaventumassa kokoajan - molemmista suunnista.

Onaja
Käyttäjän Onaja kuva
Ei kirjautuneena
Liittynyt: 08.04.2008
Kirjoituksia: 79
On se verotus kiristynyt

Kyllä minun kokemukseni mukaan 2200 eur/kk palkasta enemmän menee veroja kun 10%. Tuo veroprosentti on n. 1250 eur/kk tienaavalla ja siihen 6 % sosiaalikulut päälle. Eli on Espanjan verotus matalampaa kuin Suomen, mutta varsinkin nyt verotuksen kiristyttyä ei tätä enää voi kutsua miksikään onnelaksi. Päinvastoin minusta tavallinen naimaton omistusasunnoton palkansaaja on täällä todella harvoin saavana osapuolena, Suomessa tunsin saavani enemmän vastinetta verorahoilleni.

Selma
Käyttäjän Selma kuva
Kirjautuneena
Liittynyt: 12.07.2006
Kirjoituksia: 672
Mitä rahalla saa?

Kun keskustellaan palkoista, olisi mukava tietää paljonko maksaa:

Lasten päivähoito
Koulu
Terveyden hoito
Asunnon vuokra /m2
Työttömyyskorvaus
Päiväraha, jos sairastuu
Äitiys/isyysloma
Asumistuki, onko

Ruoka ei mielestäni marraskuussa ollut kaupassa paljon halvenpaa, ravintolassa syönti kylläkin

Ihan vain, jotta voisi arvioida kumpi on edullisempaa

jpmadrid
Käyttäjän jpmadrid kuva
Ei kirjautuneena
Liittynyt: 22.04.2009
Kirjoituksia: 230
Espanjan palkat ja hintataso

Hola Selma,

Asiaan on vaikea vastata yksinkertaisesta, Espanjassa on niin isot alueelliset erot. Madridissa ennen lamaa oli about kaikki kalliimpaa mita Suomessa kun siella silloin talloin kavin lomalla tai tyoasioissa, ravintolat, hotellit...tosin nyt laman aikana on hintataso tullut alas.
Madridissa on todella paljon yksityiskouluja koska ihmiset eivat luota julkiseen koulunkayntiin. Pienen yksion vuokra Madridissa maksaa helposti 1000 euroa kuukaudessa. Ansiosidonnaista tyottomyyskorvausta ei ole, korvausta saa mielestani max 2 vuotta jos on tarpeeksi kauan ollut toissa ja luulen sen olevan reilusti alle 1000 euroa.
Julkiseen terveydenhuoltoon moni ei myoskaan luota ja maksaa siksi yksityista, itse maksan about 200 euroa kuukaudessa Sanitas nimiselle firmalle.
Aitiysloma on muistaakseni 16 viikkoa ja isalle (aika uusi asia) lomaa tulee 15 paivaa.
Itse maksan palkastani yli 40% veroa Espanjassa.
Elakkeessa on katto joka on siina 2500 euroa, ei kuten Suomessa jossa elakkeet voivat olla tosi korkeita.
Toinen asia on sahko, itsellani on muutaman kerran ollut talviaikaan 2 kuukauden sahkolasku yli 1000 euroa.

Saludos

Janne Valenciasta

Volando voy, volando vengo por el camino yo me entretengo..

Willi
Käyttäjän Willi kuva
Ei kirjautuneena
Liittynyt: 31.01.2007
Kirjoituksia: 934
Laitampa minäkin lusikan

Laitampa minäkin lusikan soppaan. Ylempiasteisessa konservatoriossa (pitäisi vastata Suomen AMK/yliopistoa) lukuvuosimaksut menee oppiaineden mukaan. Kahdesta oppiaineesta hintaa kertyy 90€. Jos aineita on enemmän on maksukin suurempi. Ensimmäisenä lukuvuona jouduin ottamaan kaikki ekan vuosikurssin opinnot ja lukukausimaksu oli 500€.

Granadassa asunnon vuokra on 3-26€/m2, eli löytyy joka lähtöön nykyisin. 40m2 asunto jossa vuokra on 1000€ kuussa. Yksiöt 12-20 m2 vuokra on 230€-375€ kuussa. Mutta sitten samanaikaisesti voit saada 3 huoneen asunnon 330€/kk hintaan tai vaihtoehtoisesti 220 neliöisen asunnon 700€/kk (3€/neliö). Itselläni on tällä hetkellä noin 90 neliön asunto ja maksan siitä vuokraa 248€/kk

Työttömyyskorvauksesta en osaa omalta kohdaltani sanoa, sillä olen ollut työlistettynä hyvin, mutta mies oli työttömänä vuosi sitten ja hän sai 900€ kuussa työttömyyskorvausta. Hän jäi työttömäksi linja-autokuljettajan virasta, mutta ei ajanut linjaa vaan turistivuoroja. Heillä tuo palkka on vähän suurempi mitä Santiago kertoi. Myös riippuu siitä kenellä ajat.

Itse kävin tuossa elokuussa Suomessa ja hinnat olivat huomattavasti kalliimmat Suomessa kuin Espanjassa kun kävin ruokaostoksilla. Kahdellakymmenellä eurolla täällä saan iloisesti pariksi viikoksi ruokaan mutta Suomessa samat ostokset jotka täällä tein kahdellakympillä maksoivat huomattavasti enemmän.

Elä niin kuin tänään olisi viimeinen päiväsi

Tomas
Käyttäjän Tomas kuva
Ei kirjautuneena
Liittynyt: 27.09.2007
Kirjoituksia: 54
.

Täältä löytyy tietoa asuntojen hinnoista :
http://casas.facilisimo.com/preciometro/

Ja täältä vuokrahintoja/neliö:
http://www.fotocasa.es/indice-alquiler-inmobiliario__fotocasa.aspx

Ja tietenkin täytyy pitää mielessä että vuokralainen/ostaja maksaa kulut, eli tuohon vuokraan tulee helposti parin kuun vuokra päälle pelkkiä välitys- yms. kuluja. Takuuvuokrat sitten erikseen.

Mitä tulee lasten päivähoitoon, niin työkaverit kertovat 1 lapsen päivähoidon hinnan olevan päälle 400e/kk 'julkisessa päivähoidossa' (täällä BCN'n maakunnassa). Toisaalta kersathan pistetään jo 3 vuotiaina kouluun, joten tuosta ei tule kuin noin 15'000e kouluikään asti.. vuoden palkka paikallisille.. Koulumaksuista ei ole tietoa, varsinkin kun on kunnalliset, puoliyksityiset ja yksityiset koulut erikseen..

Vielä noista ruokaostoksista. Aivan 20e/2vkoa ei meillä ainakaan riitä. Meillä menee n. 40e/2hlöä/vko ja siihen päälle juomat (vesi+viini) ja ehkä yhtenä päivänä ulkona syöminen. Joskus laskeskeltiin että pelkkien ruokien lisäksi muut ostokset (wc-paperinkaltainenjäljitelmä, yms.) niin noi 30-40% edullisempaa kuin Suomessa. Ravintolasyömisessä taitaa suurin hintaero tulla juomista.

Lyhyesti voisi sanoa, että raaka-aineet ovat edullisia (samaan tapaan kuin esim. Puolassa) mutta jalostetut tuotteet ovat 'normi-hintaisia'. Eli tyypillinen 'kehitysmaa' tietyiltä osin.

Autohuolloissa tuntihinnat ovat samoja tai jopa kovempia kuin Suomessa, varaosat ja öljyt ovat kalliimpia monien merkkien osalta. Samaten elektroniikka/tietotekniikka on pääosin kalliimpaa kuin edullisimmissa paikoissa Suomessa (vrt. Verkkokauppa.com). Vaikuttaa siltä että tyypillinen espanjalainen ei ole kovin hintatietoinen (lue: ei ymmärrä rahan arvoa) eikä vertaile tuotteiden/palveluiden hintoja.

Nämä fiilikset siis täältä Katalonian kulmalta.

-t-

-tuumas toomas

Bolichera
Käyttäjän Bolichera kuva
Ei kirjautuneena
Liittynyt: 31.08.2007
Kirjoituksia: 85
Veroja menee...

Käsitykseni mukaan jos palkollinen saa noin 3.000€:n bruttopalkkaa kuukaudessa, siitä menee veroja 18% + 6,35% muita pakollisia maksuja eli veroprosentti menee peräti 24,35%. Käteen tuolloin jää se aikaisemmassa esimerkissä mainittu noin 2.300 euroa, jota voitaisiin paikallisittain pitää erittäin korkeana palkkana. Sellaisia ei täällä monillekaan jaeta!

On aika uskomatonta, että ihmiset ei nouse barrikadeille alhaisten palkkojen vuoksi! Ivat nousee ja elämä on muutenkin kallimpaa kuin jopa Englannissa. Suuri osa kansasta taitaa tyytyä mileuristana olemiseen, vaikka laskuopin mukaan siitä ei paljoa käteen jää, jos ei ole velatonta omistuasuntoa. Eipä ihme, että esim. britit pakenevat joukolla täältä ja muuttoautoilla on enemmän työtä kuin vuosikausiin sillä pienellä erotuksella, että liikenne onkin tällä kertaa poispäin Espanjasta suuntautuvaa.

Vaikka eläisi kuinka nuukasti, ei tonnin palkasta paljoa käteen jää, kun on hoitanut pakolliset velvoitteet alta pois (vuokra, sähkö, vesi, kaasu, vakuutusmaksut, terveydenhoito ja tietty päivittäinen ruoka). Vai kuinka?

santiago
Käyttäjän santiago kuva
Kirjautuneena
Liittynyt: 14.11.2007
Kirjoituksia: 3741
hinnoista

Hinnoista sen verran , että kun Lidl tuli Suomeen siellä tapahtui dramaattinen muutos hinnoissa.
Mä en viitsi alkaa pilkkuja nusaamaan ja vertaamaan joka hintaa, mutta joka kerta kun on oltu vähän pitempään täällä ja tultu takaisin suomeen ja käyty ekan kerran kaupassa ostamassa ns. ensihätään tarvittavat jutut , eli leivät , endoja , voita ,jotain ruokaa, tomaatteja , kurkkua , jotain juustoa ja kinkkua ja sen semmoista , eli noin puolitäysi muovikassi tavaraa on seurauksena shokki, miten tää voi maksaa näin paljon.
Täällä samalla rahalla ostaa ostoskärryllisen tavaraa eli puheet siitä että hinnat ovat samat molemmissa maissa osoittavat vain sen, että kyseinen henkilö käy aivan väärissä kaupoissa espanjassa.
En minäkään suomessa tehnyt ostoksia r-kiskalla tai bensiksien ns.kaupoissa. Toisaalta jokainen tuuppaa rahansa mihin parhaaksi näkee.

Onaja
Käyttäjän Onaja kuva
Ei kirjautuneena
Liittynyt: 08.04.2008
Kirjoituksia: 79
Hintataso Espanjassa

Samoilla linjoilla olen JPMadridin kanssa. Itse asun Barcelonassa, joka on Madridin rinnalla yksi Espanjan kalleimmista kaupungeista. Täälläkin on jotkut hinnat tulleet laman myötä alas, mutta toiset taas vastaavasti kallistuneet. Ruoan hinnassa ja ravintoloissa eron Suomeen huomaa, sillä nämä kaksi asiaa ovat selkeästi halvempia täällä. Tuttuni maksavat yksityisestä koulusta 500-800 eur per kuukausi per lapsi eikä julkinenkaan koulu ole täysin ilmainen, sillä kirjat ja tarvikkeet (taideaineissa kaikki paperia ja saksia myöten) maksavat ihan kiitettävästi. Myös monissa kouluissa otetaan/on otettu käyttöön kannettavat tietokoneet, joista vanhemmat maksavat suurimman osan. Lasten ruokailu koulussa maksaa usein saman verran kuin aikuisen ateria ravintolassa eli 9 eur/päivä. Itse maksan yksityisestä terveydenhuollostani 55 eur/kk, mutta summa on noin alhainen, koska saan alennusta miehen isän valtion virkamiehen statuksen vuoksi. Julkista hammashoitoa ei ole olemassa, jos hampaiden poistoa ei lasketa. Eli mikä tahansa hammasongelma sinulla on, lääkkeeksi tarjotaan hampaan poistoa.

Työttömyyskorvaus on juurikin sen 900 eur/kk ja sitä ei tosiaan määrättömästi saa. Monet yritykset myös ovat siinä tilassa, että eivät maksa työntekijöilleen palkkaa, mutta eivät myöskään irtisano työntekijöitään, joten työntekijä ei saa mistään rahaa.

Lain mukaan sairauspäivärahaa maksetaan vasta viidenneltä sairaspäivältä ja silloin se on 60 % palkasta. Summa nousee 75 %, jos sairaus kestää kauemmin kuin 20 päivää. Mutta käytännössä siis kaikki pienet flunssat ja muut ovat työntekijöille lain mukaan palkattomia. Monet yritykset kuitenkin ovat parantaneet työntekijöiden turvaa tämän asian suhteen ja maksavat sen osan mitä valtio ei maksa, mutta työnantaja ei ole pakotettu tähän.

Tietääkseni asumistukia ei ole olemassa kuten ei niin monia muitakaan tukia. Korjatkaa, jos erehdyn.

tuisku
Käyttäjän tuisku kuva
Kirjautuneena
Liittynyt: 14.11.2007
Kirjoituksia: 1896
20€ viikon sapuskat!!??

Ei meilla sen kummempia herkkuja osteta,mutta ei kylla 20€ riita alkuunkaan meilla viikon sapuskoihin.
Mina lisaksi leivon aika usein,ja pellolta saamme paljon hedelmia.
Ruokalasku 2 henk.,sis.pesuaineet , paperit,vedet ,on normaalikuukausina n.400€.Kun porukkaa tulee kylaan ja jouluisin sen on sitten isompi.

Talvella laitan tosin usein seka alku & paaruoan,mutta jos "soppaa" jaa yli,on se seuraavan paivan alkuruokana taas.

Verotuksesta....Valtion hommissa ollessaan "isantani"maksoi veroja reilusti alta 3000€ palkastaan 19.21% + sairausvak.ym kulut paalla.

Nyt reservissa ollessa verotus on pudonnut 16.77%

Tamanpaivan ostokseni...vain peruskamaa!!Tamanpaivan ostokseni...vain peruskamaa!!

Los buenos amigos son como estrellas… No siempre las ves, pero sabes que siempre están allí.

devspain
Käyttäjän devspain kuva
Ei kirjautuneena
Liittynyt: 30.01.2007
Kirjoituksia: 1325
Työtön

Onaja kirjoitti:

Työttömyyskorvaus on juurikin sen 900 eur/kk ja sitä ei tosiaan määrättömästi saa.

Korjatkaa, jos erehdyn.

Tuo mainitsemasi työttömyyskorvaus on pariakymppiä vaille se maksimi mitä voi saada ja sehän onkin saman verran kuin keskipalkka Málagan alueella!

Korvauksia sitten maksellaankin melkoisesti. Pelkästään Málagan provinssissa on noin 150 000 taloutta, jossa JOKAINEN ASUKAS on työtön. Koko Andaluciassa luku lähentelee 700 000! Ja näissä luvuissa ei siis ole mukana ne taloudet, joissa joku käy töissä eikä myöskään ne, joista joku on väliinputoaja eikä ole oikeutettu mihinkään korvaukseen.

..ja jos ruoan hinta ravintoloissa ja kaupassa on suomessa kalliimpi, niin niinpä ovat suomessa palkatkin reippaasti korkeampia, koulut ilmaisia, terveydenhuolto melkein ilmaista, asuminen edullisempaa ja kela maksaa kaikenlaisia tukia pelkän asuinpaikan perusteella.. ..ja onnekkaille työssäkävijöille siellä on kaikenlisäksi maailman lyhyimmät työpäivät ja maailman alhaisimmat eläkeiät.
Viimeaikojen perusteella voidaan sanoa, että ei espanjassa ole enää sitä "aurinkoetuakaan".

Willi
Käyttäjän Willi kuva
Ei kirjautuneena
Liittynyt: 31.01.2007
Kirjoituksia: 934
Miulla tuo 20€ riittää

Miulla tuo 20€ riittää kahdeksi viikoksi ihan hyvin. Talouteni on yhdelle, sillä mies asuu toisella paikkakunnalla. Samoin leivon paljon. Kerran kahdessa kuukaudessa on sitten yksi suurempi ostoskerta jolloin täydennän kuivamuonat. Tosin en syö kuin kerran päivässä ja juomiseksi käy varsin hyvin hanavesi, joten ei mene siihenkään rahaa. Malagassa taas menee enemmän rahaa ruokaostoksiin, sillä hinnat ovat korkeammat ja Malagassa ostan myös juomiset, vesi/mehu. Tuoreita vihanneksia saan tottakai äidiltäni ympärivuoden.

Kai tuo Helsingin aika aikoinaan opetti elämään säästäväisesti sillä siellä kuukaudessa jäi todella vähän käteen ja sillä piti elää.

Elä niin kuin tänään olisi viimeinen päiväsi

Lumenluoja
Käyttäjän Lumenluoja kuva
Ei kirjautuneena
Liittynyt: 22.02.2010
Kirjoituksia: 1541
Hyvää ja asiallista keskustelua

ihan todellisesta tilanteesta. Eli voimme kait todeta, että palkkojen, alhaisten verojen tai edullisten julkisten palveluiden tähden ei Espanjan kannata (enää) Suomesta muuttaa. Mutta jos arvostaa 10kk/vuosi parempaa säätä, hieman edullisempaa ruokaa ja mahdollista positiivista atmosfääriä, niin miksi ei? Toki Suomen tilanne voi paheta pahemmaksi kuin Espanjan.... ja ero suurenee. Juuri eilen Prof. Puttonen entisestä HKKKsta arveli, että Suomi kohtaa Espanjan "kurjuuden" vuonna 2020 jos meno ei muutu.

Jos nuo muuttoautot vievät kamaa pois Espanjasta, niin asuntoa katsellessani Alicanten eteläpuolelta... niin paljonko tarjotaan pyyntihinnasta? 80%?

Verotuksesta: Suoraan vero.fi-sivustolta:

http://www.vero.fi/default.asp?path=5,40,90&article=5926&domain=VERO_MAIN

Verotettava ansiotulo (euroa), Vero alarajan kohdalla (euroa), Vero alarajan ylittävästä tulon osasta (%)
%
15 200 - 22 600, 15 200 - 22 600, 8€ 6,5%

22 600 - 36 800 22 600 - 36 800 489€ 17,5%

36 800 - 66 400 36 800 - 66 400 2 974€ 21,5%

66 400 -> 9 338€ 30,0%

Tähän päälle sitten vielä kuntakohtainen vero, joka on Suomessa noussut noin 20% keskimäärin kunnissa. Josain vielä 17% ja jossain jo 21,5% vuonna 2010.

Eli 3000€ kuussa ansaiteva maksaa noin 38-40% veroa palkkatulostaan. Pääomavero on vähän vaille 30% kuten tiedätte.
Isoja vähennyksiä saa verotettavaan tuloon esimerkiksi töissä käymisestä omalla ha:lla 7000€ -> eli veronpalautusta keskimäärin 3000€. Kulkuneuvo sitten maksaakin tuplat vastaavaan Espanjasta ostettuun ja sitten sitä varustellaan talvirenkailla ja lämmittimillä jne.

Lumenluoja
Käyttäjän Lumenluoja kuva
Ei kirjautuneena
Liittynyt: 22.02.2010
Kirjoituksia: 1541
Santiagolle

Missä kauppaketjuissa Espanjassa on edulliset tuotteet?

santiago
Käyttäjän santiago kuva
Kirjautuneena
Liittynyt: 14.11.2007
Kirjoituksia: 3741
täällä meillä

Espanjahan on iso maa ja hinnat vaihtelevat paljonkin. Suuria linjoja vedellen pohjoisessa ja isoissa kaupungeissa kuten Madrid ja Barcelona on kalliimpaa. Andaluciassa ja Extremadurassa ja yleensä maaseudulla on halvempaa
Me asutaan Mijas Costalla ja jos täytyisi valita yksi ainoa kauppa se olisi meille Mercadona. Näin ei kuitenkaan ole, joten me käydään yllämainitussa Mercadonassa , Lidlissä, Euromarketissa ja valikoiduissa pikkukaupoissa joista haetaan esim. erityisen hyvää leipää.
Jos mainitsisin muita marketteja kalliimman (mun mielestä) kaupan se olisi vaikkapa Eroski .Ja miksei vaikkapa Hipercor El Corte Inglesin alakerrassa, missä toisaalta on erittäin laadukkaat tuotteet joista voi mielellään maksaakin vähän enemmän.
Suomen hintoihin verrattuna juttu menee mun mielestä niin , että jo perustarvikkeet on halvempia , paljonkin, ja ero vain suurenee kun mennään jalostetumpiin tuotteisiin.

Lumenluoja
Käyttäjän Lumenluoja kuva
Ei kirjautuneena
Liittynyt: 22.02.2010
Kirjoituksia: 1541
Asia selvä

Mitä mieltä olet asuntojen hintapyynneistä vs. toteumasta? Tarjonta näyttäisi lisääntyvän koko ajan...

Ai niin. Mikä on näkemyksesi talojen kattorakenteista? Paljon on myynnissä "tasakattoja". Valuuko niistä vesi kunnolla pois vai kostuuko rakenteet vaikka niissä "sun roofeissa" on klinkkerit. Vai pitäisikö keskityä taloihin, joissa on ehta harjakatto?

mille
Käyttäjän mille kuva
Ei kirjautuneena
Liittynyt: 27.07.2006
Kirjoituksia: 717
Niinpä..

Lainaus:
On aika uskomatonta, että ihmiset ei nouse barrikadeille alhaisten palkkojen vuoksi! Ivat nousee ja elämä on muutenkin kallimpaa kuin jopa Englannissa. Suuri osa kansasta taitaa tyytyä mileuristana olemiseen, vaikka laskuopin mukaan siitä ei paljoa käteen jää, jos ei ole velatonta omistuasuntoa. Eipä ihme, että esim. britit pakenevat joukolla täältä ja muuttoautoilla on enemmän työtä kuin vuosikausiin sillä pienellä erotuksella, että liikenne onkin tällä kertaa poispäin Espanjasta suuntautuvaa.

On aika uskomatonta jos sosialistit vielä voittavat ensi kevään vaalit. On totta varmaankin, että mikäli PP olisi nyt vallassa niin johan puolikommarit olisivat kaduilla banderoillensa kanssa.

Mitä tulee terveydenhuoltoon niin ainakin Huelvassa kunnallinen puoli toimii loistavasti. Costa del Solilla on ehkä kapasiteettiongelmia kun kaikki ulkolaiset eivät kirjaudu kuntien asukkaiksi ja siten palvelut ovat alimitoitettuja todelliseen väkimäärään nähden.

santiago
Käyttäjän santiago kuva
Kirjautuneena
Liittynyt: 14.11.2007
Kirjoituksia: 3741
asuntojen hinnat

Ne jotka ovat myymässä asuntoaan pakosta neuvottelevat varmaan hinnasta tilanteensa mukaan.
Ne joiden ei ole pakko myydä varmaankin haluavat käyvän hinnan ja myyvät vasta kun saavat sen.
Jos löydät edellämainitun tapauksen ja asunto täyttää myös omat kriteerisi , sulla on käynyt hyvä tuuri. Sehän on silloin ostettava pois.
Me löydettiin nykyinen asuntomme juuri siltä alueelta , itse asiassa juuri siltä kadulta mistä pitikin , ja se täytti muutenkin meidän vaatimukset. Mä en edes kuvitellut saavani sitä mihinkään sikahintaan.
Hintaa sai neuvoteltua alas huomattavasti ja kauppaan liittyi muitakin meille edullisia järjestelyjä.
Tämä oli meille paljon tärkeämpää kuin mahdollisimman halpa hinta.
Kannattaa muistaa vanha viisaus , halpa ja hyvä ovat kaksi eri asaa. Mä luulen että useimmiten tämä pitää paikkansa . Poikkeuksia tästäkin tietysti on, mutta ei niitä taida ihan jokaisen eteen sattua.

santiago
Käyttäjän santiago kuva
Kirjautuneena
Liittynyt: 14.11.2007
Kirjoituksia: 3741
katoista

Tasakattoja terassien muodossa on täällä harrastettu kautta aikojen , "kaikissa" vähänkin vanhemmissa kaupunkitaloissa , siis myös oikeissa kaupungeissa , kuten vaikkapa Madridissa , kuuluu yleensä ylempien kerrosten asuntoihin kattoterassi. Samoin meidän urbanisaatiossa , ei kaikissa mutta monissa taloissa , on ylimmässä kerroksessa aticot , joihin kuuluu koko talon kiertävä terassi .
Näiden käyttökelpoisuutta voi kukin tykönään miettiä . Me ostettiin pihallinen alimman kerroksen asunto ja yksi ensimmäisiä hommia oli hommata kunnon lasitukset terassille. Näin sitä voi käyttää ympäri vuoden ja se on käytännössä lisähuone täydellä merinäköalalla.

Tomas
Käyttäjän Tomas kuva
Ei kirjautuneena
Liittynyt: 27.09.2007
Kirjoituksia: 54
asunnon välittäjistä

Asuntojen välittäjillä taitaa olla usein vähän turhan paljon omat edut mielessä, tuttavaperheen tarjousta ei edes vastaanotettu kun oli 'liian alhainen' eikä myyjä olisi kuulemma edes hyväksynyt sellaista. Asunnon kuntoon, sijaintiin ja vastaavien hintatasoon nähden tarjous olisi ollut kohdallaan, mutta joko myyjällä ei ollut tarvetta myydä nykypäivän hinnalla, tai välittäjä halusi saada kunnon provikat eikä edes välittänyt tietoa eteenpäin. Eli pienoista vääristymistä noissa pyyntihinnoissa varmasti vieläkin on.

Hammashoito on tosiaan kallista, ja omien kokemustemme mukaan kalliimpaa kuin Suomessa ilman Kela-korvauksiakin. Hoidosta riippuen tietenkin. Toisaalta, mieluummin vaikka maksan vähän enemmän ja hoidatan purukalustoani sellaisella lääkärillä, joka varmasti ymmärtää mitä sanon..

Tasakattotaloista tuli yksi esimerkki vastaan kun viime vuonna kävimme katsomassa alle vuoden ikäistä uudisrakennusta, josta oli vesi tullut jo makuuhuoneen katon läpi. Joku senkin kämpän oli sitten vuokrannut.. ehkä itsellä on vain liian korkeat kriteerit..

Noihin työttömyyskorvauksiin vielä lisäisin, että irtisanomissuoja on aivan eri luokkaa kuin Suomessa. Käsittääkseni irtisanottaessa olet oikeutettu saamaan 30pvää / työvuosi korvauksen. Tuossa taisi olla joku min 2 vuotta töissä raja. Konkurssi-tapauksissa en tiedä miten tuo menee..
Ja vielä vaikka itse lähtisit firmasta, voit vaatia kirjallisen todistuksen, jossa firma on velvoitettu ottamaan sinut takaisin (olikohan puolen vuoden ajan) mikäli eivät ole löytäneet tilalle uutta duunaria (ts. paikka on vielä avoin). En ole varma onko tämä yleinen käytäntö, mutta ainakin kemianteollisuuden sopimuksissa.

Samaten noita työttömyyslukuja ei oikein voi suoraan verrata. Espanjassa on aikalailla ns. rakenteellista työttömyyttä, eli kausityöläisiä sekä pimeitä töitä, joten kekseliäs kaveri kyllä saa hyödyt hankittua.. Tosin samainen ilmiö on Suomessakin, ja varmasti muuallakin Euroopan maissa, mutta vanhojen EU-maihin verrattuna varmastikin Espanjassa vielä yleisempää (imho)..

Ja vaikka tässä kuinka vertaillaan näitä maiden eroja, niin ainakin työkavereiden kommenteista he ovat aivan yhtä kyllästyneitä maksetuista veroista saatuihin etuihin, kuten juuri lasten päivähoidon maksullisuuteen tai julkisen liikenteen maksuihin. Eli ainahan se ruohon on vihreämpää - ainakin päiväunelmissa..

-t-

-tuumas toomas

Bolichera
Käyttäjän Bolichera kuva
Ei kirjautuneena
Liittynyt: 31.08.2007
Kirjoituksia: 85
Irtisanomiskorvaus

Tomas kirjoitti:

Noihin työttömyyskorvauksiin vielä lisäisin, että irtisanomissuoja on aivan eri luokkaa kuin Suomessa. Käsittääkseni irtisanottaessa olet oikeutettu saamaan 30pvää / työvuosi korvauksen. Tuossa taisi olla joku min 2 vuotta töissä raja. Konkurssi-tapauksissa en tiedä miten tuo menee..
-t-

Irtisanomiskorvaukset lienevätkin yksi syy siihen, miksi yrityksissä ainakin joku tovi sitten maksettiin osa palkasta hyvin mielellään pimeänä ja/ tai sopimus tehtiin esim. osapäiväiseksi. Irtisanomiskorvaus eli finiquito nimittäin oikeuttaa työntekijän saamaan 45 päivää korvausta/ tehty työvuosi!!!

Jos irtisanominen tapahtuu nk. taloudellisista ja/ tai tuotannollisista syistä johtuen = yrityksen heikentyneen taloudellisen tilanteen vuoksi, putoaa korvaus 20 päivään/ tehty työvuosi ja ymmärrettävästi työnantajat hyvin mielellään käyttävät tätä syynä (todellisena tai teko-sellaisena) finiquitoa laskettaessa.

Mutta mitä pienempi virallinen osuus, sen pienempi on myös saatava korvaus. Ja jos firma on oikein huonossa jamassa, taitaa sekin vähä jäädä saamatta...

Täysimääräisestä finiquitosta puhuttaessa (missä siis palkkakin on ollut totuudenmukainen ja korvausta tulee täydet 45 pv/ vuosi) voi jokainen laskea, miten paljon tämä yritykselle kustantaa. Monilla firmoilla ei ole yksinkertaisesti varaa irtisanoa työntekijöitään, sillä jos ihminen on ollut työssä esim. 20 vuotta saman työnantajan palveluksessa, on edessä helposti 50.000€:n finiquiton maksaminen. Tällaista rahaa ei helpolla löydy vaikeassa taloudellisessa tilanteessa olevasta yrityksestä, joten pahimmillaan käy niin, että olet työssä, mutta et saa siitä palkkaa eikä sinua irtisanoa sen kalleuden vuoksi. Aikamoinen pattitilanne!!!

Suoratukka
Käyttäjän Suoratukka kuva
Ei kirjautuneena
Liittynyt: 17.10.2006
Kirjoituksia: 2421
Suomi-juttuja

Olen tässä sivusilmällä kainosti lueskellut viimeaikaisia lehtijuttuja.
Höpisevät jotain omistusasunnon verottamisesta. Puzzled
En ole asiaan halunnutkaan perehtyä, koska mielestäni mitään
niin hullua ei voi Suomessakaan tapahtua. Ja toivon tämän
jutun häipyvän sinne, mistä tulikin.

Eihän voi olla totta, että vuosikausia pienistä palkoista on säästetty
ja syöty halpaa ruokaa, että saisi oman - ei palatsia - vaan pienen
kämpän, josta ei vuokranantaja potkaise pellolle.
On pankille maksettu korot ja palkasta verot.

Siis varmaan olen käsittänyt asian väärin! Smiling

Leben und Leben lassen

Lumenluoja
Käyttäjän Lumenluoja kuva
Ei kirjautuneena
Liittynyt: 22.02.2010
Kirjoituksia: 1541
Voit olla varma, että verojen

veropohja laajenee ja syvyys kasvaa. Asuntotulon verotus on niin teoreettisen ja sitäkautta niin hienosti perusteltu, että sosiaalidemokraattisessa Suomessa se saattaa mennä jopa läpi - tai sitten ei, mutta jokatapauksessa tulee käymään niin, että verotus kiristyy, lähes kaikkialla.. jopa Espanjassa. Etenkin kulutus- ja energiaverot kasvavat, joten pitä suunnitella jo hyvissäajoin meiten molempia saa vältettyä.

bhajee
Käyttäjän bhajee kuva
Ei kirjautuneena
Liittynyt: 01.08.2006
Kirjoituksia: 2741
Johan se asuntotulon verotus

Johan se asuntotulon verotus oli Suomessa käytössä 1973 - 1992.

Lumenluoja
Käyttäjän Lumenluoja kuva
Ei kirjautuneena
Liittynyt: 22.02.2010
Kirjoituksia: 1541
Tässä talousasiaa... Espanjasta. Alijäämä 11,4% v. 2009

Talouskriisi Katja Rapeli, 9:01 (Arvopaperi)
.Seuraavaksi Espanjan vuoro?

Espanjasta on tulossa sijoittajien seuraava huolenaihe, kun Kreikan tilanteen odotetaan selkiytyvän viime viikolla julkistetun säästöpaketin ansiosta. Espanjan budjettialijäämä on lähes yhtä suuri kuin Kreikan ja esimerkiksi talousnobelisti Paul Krugman on sitä mieltä, että euromaiden todellinen ongelma on nimenomaan Espanja, ei suinkaan Kreikka.

Krugman perusteli näkemystään The New York Timesille sillä, että Espanjan talous on neljä kertaa suurempi kuin Kreikan. Krugmanin mukaan Espanjan ongelmien syy on lisäksi syvemmällä kuin finanssikriisissä.

Espanjassa Krugmanin arviota pidetään perusteettomana.

”Emme ole petkuttaneet euroyhteistyössä. Noudatamme sääntöjä ja meillä on (Kreikkaa) enemmän varoja. Taloutemme on perustaltaan vahva ja meillä on varaa odottaa, että selviydymme kriisistä”, Sevillan yliopiston taloustieteen professori José Castillo Manzano kommentoi uutistoimisto TT:lle.

Espanjan budjettialijäämä oli viime vuonna 11,4 prosenttia BKT:sta, kun Kreikan alijäämä oli 12,7 prosenttia. Velkaa Espanjalla on kuitekin merkittävästi vähemmän kuin Kreikalla.

Espanjan hallitus on luvannut supistaa alijäämän EU-sääntöjen mukaiseen kolmeen prosenttiin vuoteen 2013 mennessä. Tämä toteutetaan muun muassa arvonlisäveroa ja eläkeikää nostamalla.

”Ongelma on se, että monet epäilevät, toteuttaako hallitus todella nämä toimenpiteet”, Castillo Manzano huomauttaa.

Ekonomistit pitävät yleisesti Espajan suunnitelmia ylioptimistisina. Espanjan talouden ei odoteta kääntyvän nousuun vielä tänä vuonna ja maan työttömyysaste on lähes 20 prosenttia.

kilroy1
Käyttäjän kilroy1 kuva
Ei kirjautuneena
Liittynyt: 24.03.2010
Kirjoituksia: 12
laskelmia, laskelmia..

Lumenluoja kirjoitti:
ihan todellisesta tilanteesta. Eli voimme kait todeta, että palkkojen, alhaisten verojen tai edullisten julkisten palveluiden tähden ei Espanjan kannata (enää) Suomesta muuttaa. Mutta jos arvostaa 10kk/vuosi parempaa säätä, hieman edullisempaa ruokaa ja mahdollista positiivista atmosfääriä, niin miksi ei? Toki Suomen tilanne voi paheta pahemmaksi kuin Espanjan.... ja ero suurenee. Juuri eilen Prof. Puttonen entisestä HKKKsta arveli, että Suomi kohtaa Espanjan "kurjuuden" vuonna 2020 jos meno ei muutu.

Jos nuo muuttoautot vievät kamaa pois Espanjasta, niin asuntoa katsellessani Alicanten eteläpuolelta... niin paljonko tarjotaan pyyntihinnasta? 80%?

Verotuksesta: Suoraan vero.fi-sivustolta:

http://www.vero.fi/default.asp?path=5,40,90&article=5926&domain=VERO_MAIN

Verotettava ansiotulo (euroa), Vero alarajan kohdalla (euroa), Vero alarajan ylittävästä tulon osasta (%)
%
15 200 - 22 600, 15 200 - 22 600, 8€ 6,5%

22 600 - 36 800 22 600 - 36 800 489€ 17,5%

36 800 - 66 400 36 800 - 66 400 2 974€ 21,5%

66 400 -> 9 338€ 30,0%

Tähän päälle sitten vielä kuntakohtainen vero, joka on Suomessa noussut noin 20% keskimäärin kunnissa. Josain vielä 17% ja jossain jo 21,5% vuonna 2010.

Eli 3000€ kuussa ansaiteva maksaa noin 38-40% veroa palkkatulostaan. Pääomavero on vähän vaille 30% kuten tiedätte.
Isoja vähennyksiä saa verotettavaan tuloon esimerkiksi töissä käymisestä omalla ha:lla 7000€ -> eli veronpalautusta keskimäärin 3000€. Kulkuneuvo sitten maksaakin tuplat vastaavaan Espanjasta ostettuun ja sitten sitä varustellaan talvirenkailla ja lämmittimillä jne.

Jos noin tarkan laskelman viitsii tehdä, vois sen laskelman tehdä edes oikein..

elikkä,

36000,-/vuosi tienaava kirkkoon kuuluva lapseton ja asuntolainaton Lohjalainen maksaa veroa 25% tuloistaan, 40000,-/vuosi tienaava 26,5% ei mitään 38-40% kuten esitit.

työmatkakulut, lapsien määrä, kirkosta eroaminen, asuntolaina, elatusavut ja ay-liikkeen jäsenmaksut vain laskevat veroprossaa tosta.

Omat kokemukset espanjan hintatasosta ja ostovoimasta ovat hieman päinvastaisemmat mitä monella täällä.. ei ruokakauppojen hintatasossa niin suurta eroa ole (kun puhutaan supermarketeista) lähinnä juomissa ja osassa leipätuotteista ero on suurin. Kun mietitään normaalin espanjalaisen duunarin ostovoimaa (eli ei mitään 2200,- tienaavan virkamiehen vaan sen normaalin 700,- - 1000,-/kk tienaavan työntekijän) voittaa suomalainen ostovoimassa espanjalaisen ihan mennentullen.. suomessa kun se bussikuskikin tienaa helposti 2500,-/kk, saman verran saa vaimo toimistotöistä ja tehdastyöläinen "oikeilla aloilla" +3000,-/kk. Suomessa kun työntekijätasollakin asuntolainaa on pariskunnan (jolla on lapsia) helppo lyhentää 700,- - 1200,-/kk, noilla esitetyillä espanjalaispalkoilla voi kyseinen yhtälö olla melkolailla mahdoton.

Lumenluoja
Käyttäjän Lumenluoja kuva
Ei kirjautuneena
Liittynyt: 22.02.2010
Kirjoituksia: 1541
Näinhän tuo on

Eli esimerkiksi lohjalainen 3000 kk tienaava henkilö maksaa noin 25% veroja tulositaan eli vajaa 10% valtiolle ja loput Lohjan kaupungille. Jos vielä sattuu käymään töissä vaikkapa Helsinki-Vantaan lentokentällä omalla autolla, niin silloin veroprosentti saattaa pudota noin 4%. No tietysti kulkeminen maksaa jonkin verran, mutta teoreettisesti ainakin suorat verot palkkatulosta laskevat lähelle 20% tuntumaa.

Pahoittelen virhettä, jossa lisäsin suoraan tuohon perusprosenttiin vähän runsaasti valtionverolisää Smiling
Ottavat sitten jossain muussa kyllä...