Skip to main content

6 vastausta [Viimeisin]
santiago
Käyttäjän santiago kuva
Kirjautuneena
Liittynyt: 14.11.2007
Kirjoituksia: 3743

Hei,pääsin juuri eläkkeelle ja nyt on aika miettiä muuttaako espanjaan kirjoille vai ei.Maa on tuttu,meillä on ollut kämppä costalla jo 20v.,eli siltä osin homma on hallinnassa.Mulla vaan on sikäli mielenkiintoinen tilanne eläkkeen suhteen ,että suurin osa on kunnallista ja valtion eläkettä joka ilmeisesti aina verotetaan suomessa,viimeinen työsuhde on kuitenkin yksityiseltä ja eläkkeen maksaa yksityinen eläkefirma,tämä viimeinen osuus olisi mahdollisesti espanjassa (lievemmin) verotettavissa.Toisaalta se on niin pieni osa kokonaisuudesta että käytännössä sillä ei liene mitään merkitystä.Kysynkin nyt onko joku palstan lukijoista samassa tilanteessa ja voisi kertoa kokemuksiaan ja kertoa oman mielipiteensä ja ratkaisunsa.
Kysyin kyllä asiaa verovirastolta ja sain aivan asiallisen vastauksen ,mistä en oikeasti ymmärtänyt paljoakaan,siis sitä miten tää juttu oikeasti pitäisi hoitaa.

t.santiago

Masa P
Käyttäjän Masa P kuva
Ei kirjautuneena
Liittynyt: 29.12.2006
Kirjoituksia: 819
Verotus Espanjaan

Hola!

Mielestäni vastasit itse kysymykseesi, eli olet sillä kannalla, ettei kannata.

Olet kokenut Esp. kävijä, mutta jos kieli ei ole hallussa joudut veroilmoituksen tekemään gestorian kautta ja se maksaa ja mahdollinen etu häviää kuluihin. Toisaalta voi olla, ettei tuloraja ylitä verotusrajaa, mikä onkin varsin korkea. Näissä tapauksissa, ei veroilmoitusta tarvitse edes tehdä!

Yleensä, kun näitä asioita kyselee asioimistoimistoista, saa aina eri vastauksen. Siis, jos kieli on hyvin hallussa asioita voisi kysellä paikalliselta verotoimistolta. Asia tulisi selväksi kerralla, ehkä?

Pitkän kokemukseni mukaan rannikolla, en viitsisi moista vaivaa nähdä. Mieluimmin maksaisin Suomeen verot, kun mitään "etuja" ei käytännössä menetä. Voit pitää suomalaiset matkavakuutukset voimassa kotivakuutukseen kytkettynä, nehän ovat suorastaan ilmaisia täkäläisiin verrattuna. Yli 3kk:n matkoilta tosin joutuu maksamaan lisämaksua. Tämä etu voi olla suurenkin rahan arvoinen.

Elämästä utelias
Käyttäjän Elämästä utelias kuva
Ei kirjautuneena
Liittynyt: 21.07.2007
Kirjoituksia: 1257
Matkavakutukset :)

Siitä puhe......soitin just omalle vakutusyhtiölle vielä varmistaakseni 3 kk ylimenevältä osalta. Olin edellisellä kerralla ymmärtänyt ihan oikein. On muuten hirveä ero riippuen että mikä vakutusyhtiö on. Toisella maksaa 9kk n. 1 euro /päivä ,eli 180 euroa. Toisella maksaa 794 euroa samalle ajalle. Kalliimmalla on vielä niin että mukana olevat lapset yli 12 v joutuvat ottamaan oman vakutuksen. Halvemmalla se ikäraja on 20 v lapsesta.

Tuntuu aika oudolta nämä laskentasysteemit,olen aina luullut että molemmat myy samaa vakutusta.

Pintor
Käyttäjän Pintor kuva
Ei kirjautuneena
Liittynyt: 23.11.2006
Kirjoituksia: 515
Taas olen samaa mieltä

Nämä asiat oli varmaan sillälailla niinkuin ylempänä ja alempana ovat kerrottu.

Niin valtion tai -kunnallisen eläkkeitten osalta on näin. Enpä haluasikaan maksaa oliko se "pääomaveroa" 35%:a.
Kyllä olen muistaakseni kuullut myös, että kolmen vuoden jälkeen voisi saada eläkkeensä ( siis valtion ) siirettyä senkummempia rituaaleja. Joskus katsoin espanjan verotusta oman vuositulon perusteella, joka olisi ollut 11%. Nyt, 27%:a. täällä suomessa.

Matkavakuutus minulla on jatkuva ja siitä nykyinen Ifi-vakuutusyhtiö karhuaa n. 35 e/vuosi. Siis toimii myös kotimaan matkoilla. On voimassa 45 päivää matkan aloittamisesta joten siinä täytyy olla yksi filpertti jos nyt sattuu sattumaan jotain sen aikarajan jälkeen. Tosin olen niin tyytyväinen sen korvauksiin kun aikoinaan koheltaessa sattui ja tapahtui.

Otinpahan vain kantaa kantapään kautta.

Elämästä utelias
Käyttäjän Elämästä utelias kuva
Ei kirjautuneena
Liittynyt: 21.07.2007
Kirjoituksia: 1257
Ifiin olen minäkin tyytyväinen :)

Minulla vaan ollut se niin kauan että minulla se on voimassa sen 90 päivää (myös Suomessa voimassa kun matkustaa 50 km kotoaan) ja sit siitä ylimenevältä joudun maksamaan lisää.Aikoinaan oli Pohjolassa mutta vaihdoin kauan sitten Ifiin.

Masa P
Käyttäjän Masa P kuva
Ei kirjautuneena
Liittynyt: 29.12.2006
Kirjoituksia: 819
Julkisoikeudellisten eläkkeitten verotus

Hola!

Huom! Verolait ovat muuttuneet siten, ettei Suomessa enää veroteta lähdeverona (35%) julkisoikeudellisia eläkkeitä, eli siis kunnan ja valtion.

Lain mukaan vero on sama, kuin se olisi vastaavasta tulosta Suomessa. Vero voi siis olla mainittua vanhaa veroa suurempi, tai pienempi. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että verosopimus olisi muuttunut. Suomella on edelleen oikeus verottaa mainitut eläkkeet, vaikka muutto tapahtuisi Espanjaan.

Matkavakuutus on vekkuli asia. Joitakin aikoja sitten erästä luottokorttia markkinoitiin siten, että siihen liittyi matkavakuutus! Mutta nyt tarkkana, yhtiöt ovat tarkistaneet matkaehtoja siten, että Espanjassa asuvat (residentit) ovatkin aina kotimatkalla mennessään jompaan kumpaan maahan, eli vakuutus ei ole voimassa.

Golf-vakuutus, joka on automaattisesti voimassa, kun on Suomessa jonkin golf-seuran jäsen, on poikkeuksellisesti voimassa myös Espanjassa max 3kk, vaikka olisikin E:ssä vakituisesti asuva! Golfarit kyllä tietävät kattavuuden.

santiago
Käyttäjän santiago kuva
Kirjautuneena
Liittynyt: 14.11.2007
Kirjoituksia: 3743
VEROTUS

Hei taas,kiitos vastauksista.Nykyään maksetaan veroa saman asteikon mukaan kuin suomessakin tai jos menee yli 35% ilmeisesti voi valita vanhan lähdeveron.Se on totta että esim.matkavakuutuksissa voi hyötyä,mutta esim.auton osto espanjasta,jos aikoo ajaa sillä suomessakin vaatinee kirjojen vaihdon espanjaan .Tässä muuten kaksi suomalaisen ikuista takiaista,auto-ja tavallinen verottaja.
Näistä ei eroon pääse ,mutta ei se mitään.Pääasia että mä olen eläkkeellä ja tsydeemit on muuten hallinnassa.Pitää vielä odotella vähän aikaa että vaimokin jää eläkkeelle ja sitten pysyvämmin sinne.
t.santiago